K&B Stile Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

+36/30 365-8521

Ma55
Tegnap125
A héten249
Hónap2419
Összesen231076

1
Ki van online

2024. július 24. szerda, 04:59

 

Miért penészedik a fal a lakásunk sarkaiban és aműanyag ablak körül?

Az okok természetesen sokfélék lehetnek, de a kiváltó ok mindig ugyanaz. A szellőztetés hiánya miatt  a falak körüli légtérnek túl magas a páratartalma, ami kedvező körülményeket teremt a penészgomba elszaporodásának.

 
A házak, lakások átlagos páratartalma 40 és 60 % között mozog, ami élettanilag még elfogadható. A számításokba azonban bele kell kalkulálnunk, hogy a puszta létünkkel is folyamatosan emeljük életterünk páratartalmát. A mindennapi tevékenységeink, mint fürdés, ruhaszárítás, sőt még az alvásunk is befolyásolja környezetünk levegőjének víztartalmát.
 
A normál esetekben semmi probléma a fentiekkel, ha az alapos légcseréről időnként gondoskodunk, de rajtunk kívül álló okokból a régebbi nyílászárók nem túl tökéletes szigetelése révén is mindig van légcsere a lakásban. A probléma akkor következik, ha ezek a körülmények valamilyen okból, például műanyag ablakok korszerűsítéssel, megváltoznak. A nyílászáró cseréjével megszüntetjük az állandó finom légcserét, így a páratartalom folyamatosan növekszik.
 
A szükséges intézkedés ilyenkor a gyakori szellőztetés a műanyag ablak teljes kinyitásával, amivel a légcserét gyorsan és hatékonyan elvégezhetjük. A kereszthuzat erre a legalkalmasabb, mert ilyenkor a légcsere intenzív, gyors és hatékonyan csökkenti a páratartalmat. A műanyag ablak buktatásával csak a lakás hőmérsékletét tudjuk csökkenteni, de a páratartalmat, ami a penész melegágya, nemigen.
 
A penész megjelenése azonnal jelzi, hogy valami nincs rendben a környezetünkben. A különböző vegyszerek bevetése és a műanyag ablak körüli foltok fújkálása nem oldja meg a problémát. Az ilyesfajta megoldás tüneti kezelés. A problémát nem szüntettük meg, csak pillanatnyilag nem látjuk az eredményét a műanyag ablak mellett.
 
Természetesen a vízpára csökkentésére többféle automatikus módszert is kitaláltak már a tervezők, akik arra is gondoltak, hogy senkinek nincs kedve télen az éjszaka közepén sarkig tárni az ablakot a nagyszobában.
 
Íme néhány megoldás:
 
Résszellőző állás a műanyag ablakon
 
A modern fa és műanyag ablakoknál a természetes légcsere biztosítására van a kilincsállásnak egy úgynevezett szellőztető beállítása. Ilyenkor az ablakszárnyat bukó állásában mintegy 8 mm-nyi résre tudjuk nyitni és ebben a pozíciójában rögzíteni. A szellőztetés ideje és gyakorisága ilyenkor rajtunk múlik, ami sajnos vagy a felejtés homályába merül, vagy joggal úgy gondoljuk, hogy a fűtési szezonban nem éppen gazdaságos. Ettől függetlenül még mindig jobb, mintha a műanyag ablak normál bukó funkcióját használnánk.
 
A higroszabályozású légbevezető
 
A levegő páratartalmát érzékelő technológia a mesterséges szellőztetés modern, megbízható és nem utolsó sorban automatikus megoldása. A vízpára jelenléte mérhető, így a páraelvezetős légbevezetők a helységek relatív páratartalmának emelkedésekor a műanyag ablak tokján keresztül szabályozzák a bevezetett levegő mennyiségét és kiengedik azt. A szerkezet folyamatosan emberi beavatkozás nélkül  ellenőrzi a levegő minőségét, ennek megfelelően lép működésbe és mindig a szükséges mennyiségű légcserét engedi át a műanyag ablak szellőzőjén keresztül.
 
Az érzékelők működésekor a benne található speciális anyagok vízpára hatására történő kitágulását, illetve száraz levegő hatására létrejövő összezsugorodását használják fel. A légbevezetőkben egy modern poliamid nevű anyag található, ami egy vagy több kisméretű zsalut mozgat automatikusan. A benne található zsalu lamellák szabályozzák a kifelé és befelé áramló friss levegő mennyiségét a szobában található elhasználódott levegő függvényében. Minél nagyobb a szobai páratartalom, annál nagyobbra nyílnak a műanyag ablak zsalu lamellái.
 
A beáramló friss levegő páratartalma nem befolyásolja annak működését, mert a bejövő légáramoktól teljes mértékben el vannak szigetelve, így nem tudják tévesen befolyásolni annak működését. Könnyen belátható, hogy az ilyen berendezések jelentős energiamegtakarítást jelenthetnek számunkra, hiszen az optimális levegőcserét a lehető legrövidebb idő alatt megoldják a lakás felesleges túlhűtése és a műanyag ablak kinyitása nélkül. Pozitív tulajdonságuk a fentieken felül, hogy a külső esővízvédők egyben akusztikus zajcsökkentőként is funkcionálnak, ami a zajterhelést is csökkenti. Ez pedig nem elhanyagolható például egy belvárosi lakás esetében.
 
Az automatikus szellőztető berendezések tehát igen hasznosak a penész elleni küzdelemben, ami a modern, jól szigetelő fa vagy műanyag ablak esetében néha probléma lehet.
 
Pozitívum még, hogy az ilyenfajta szellőztetők az ablakokba utólagosan is elhelyezhetőek,
 
ha esetleg a megrendeléskor úgy gondoltuk, hogy nem lesz rá szükségünk, de időközben esetleg változott a szoba funkciója
......vagy netán bővült a család és ezzel együtt a mosott ruhák mennyisége és szárítása is.